Etätyö - uhka vai mahdollisuus
Etätyöllä tarkoitetaan joustavaa, vapaaehtoisuuteen ja sovittuihin sääntöihin perustuvaa töiden organisointitapaa. Työtä, jota voidaan tehdä siellä missä työntekijäkin on. Olkoon se kotona, mökillä tai vaikka kirjaston lukusalissa.
Koronan myötä etätyön tekeminen on lisääntynyt valtavasti kuluneen reilun vuoden, melkein kahden, aikana. Yhtäkkiä etätyö oli kaikkien huulilla. Myös meillä Bradolla väki on enenevissä määrin tehnyt töitä etänä. Etätyö onkin omiaan juuri asiantuntija- ja tietotyössä, se kun ei välttämättä vaadi aikaan tai paikkaan sidonnaisuutta. Samalla säästyy aikaa, kun ei tarvitse istua ruuhkissa tai myöhästyä myöhässä olevan bussin takia. Voi vaikka nukkua hieman pidempään.
Etätyöstä sovittaessa ja tehtäessä on tärkeä muistaa, että edellytysten on oltava kunnossa. Omaa työtään on osattava johtaa ja erottaa työpäivä vapaa-ajasta. Työn riittävää tauotusta unohtamatta. Koska ergonomiaan on panostettu jo toimistoilla, eikä sitä sovi unohtaa kotitoimistollakaan, meillä on mahdollisuus työnantajan tukemana hankkia myös etätyöpistettä varten toimisto-oloja vastaavat laitteet ja kalusteet. Etätyö on pystyttävä suorittamaan siten, että siitäkään ei aiheudu haittaa tekijälleen.
Mutta onhan etätyössäkin haasteensa. Työn tehokkuus ja huolellisuus saattavat kärsiä, etenkin jos etätyötä vasta aloitetaan ja siihen totutellaan. Etätyön tekeminen onkin loistava tilaisuus harjoitella itsensä johtamista ja kurinalaisuutta. Kotona saattavat pesemätön pyykki, lapset tai lemmikit viedä ajatuksen sivuraiteille. Jos puolisokin työskentelee kotoa käsin tai koko perhe on kotona samaan aikaan, saattaa keskittyminen olla koetuksella. Toisaalta etätyön tekeminen säästää aikaa työmatkoista ja tätä kautta lisää yhteistä aikaa perheen kanssa.
Jatkuvan etätyön tekeminen saattaa myös etäännyttää työyhteisöstä tai luoda ulkopuolisuuden tunnetta. Siksi onkin tärkeää, että yrityksen sisäinen viestintä toimii kiireenkin keskellä. Meillä on hyvä työyhteisö, joka on tavoittavissa ja käytössämme hyvät viestimet, joiden avulla saamme toisemme kiinni.
Tein itsekin ensimmäistä kertaa elämässäni etätöitä syksyllä 2020. Henkilökohtaisesti pitkä etätyöjakso oli melko rankka, mutta samalla opettavainen kokemus. Työhistoriani aikana olen ehtinyt tehdä työmatkoja niin, että niistä on muodostunut tärkeä osa työpäivää. Opettavainen siinä mielessä, että minä tarvitsen ihmisiä ympärilleni, enkä koe olevani tehokas kotiympäristössä.
Etätyö on kuten moni muukin asia; mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Tärkeintä on, että etätyön mahdollisuudet ja riskit tiedostaan, sekä kaikkia kuunnellaan ja annetaan mahdollisuus vaikuttaa omiin työoloihinsa. Ja työyhteisön jatkuva tuki muuttuvissa olosuhteissa.
Vaikka korona onkin lieventänyt otettaan, jäi etätyömahdollisuus meillä valinnaiseksi.
Marianne Honkanen, projektiassistentti